TikTok zabranjen i u Austriji

Društvene mreže, 11.05.2023, 10:00 AM

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner objavio je tu vest neposredno pre nedeljne sednice vlade koja je održana juče u Beču.

On je rekao da će političari u vladi i zaposleni i dalje moći da koriste aplikaciju ali van vladinih kancelarija i to samo na svojim ličnim uređajima.

Austrija se pridružuje dugačkoj listi zapadnih zemalja koje su već zabranile aplikaciju zbog bezbednosnih razloga, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Belgiju i Australiju.

Najviše institucije EU - Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU - takođe su zabranile TikTok.

TikTok je pod lupom vlada i regulatora zbog velike količine prikupljenih podataka i straha da bi ByteDance, kineska kompanija koja je vlasnik TikToka, mogla biti prinuđena da te podatke preda komunističkom režimu kako to zahteva kineski zakon.

U martu se izvršni direktor TikToka Šou Ču pojavio pred američkim zakonodavcima u Vašingtonu kako bi odgovorio na pitanja i pokušao da ubedi zvaničnike da ogromne količine podataka koje prikuplja aplikacija ne krše privatnost američkih korisnika.

Međutim, američki zakonodavci nisu bili impresionirani Čuovim svedočenjem i od tada raspravljaju o zakonu koji bi zabranio TikTok u celoj državi.

Osim što popularnu aplikaciju smatraju pretnjom nacionalnoj bezbednosti SAD, zakonodavci su zabrinuti da Kina koristi aplikaciju da manipuliše američkim narodom i širi propagandu. Oni takođe navode zabrinutost za mentalno zdravlje male dece i tinejdžera koji koriste TikTok.

Pored zabrane TikToka na svim federalnim uređajima, vlade mnogih američkih država takođe su zabranile zaposlenima upotrebu TikToka.

TikTok je odbacio sve tvrdnje o deljenju podataka sa kineskom vladom i rekao da je potrošio preko milijardu i po dolara na rigorozne mere u pogledu bezbednosti podataka kako bi umirio američke zakonodavce.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje