Kraj LulzSec-a? Hakerska grupa objavila raspuštanje posle 50 dana izazivanja haosa

Vesti, 27.06.2011, 08:43 AM

Kraj LulzSec-a? Hakerska grupa objavila raspuštanje posle 50 dana izazivanja haosa

Hakerska grupa LulzSec, koja se proslavila serijom DDoS napada i hakovanja veb sajtova kompanija i organizacija kao što su Sony, PBS, Infragard, SOCA, CIA, američki Senat, i drugih, objavila je razlaz posle 50 dana delovanja.

U poruci objavljenoj sa Twitter naloga grupe, kao i u otvorenom pismu sledbenicima na fajl-šering sajtu Pastebin.com kaže se da se grupa raspušta kako bi se njeni članovi mogli okrenuti svojim drugim interesovanjima. Međutim, prošlonedeljno hapšenje navodnog člana grupe u Velikoj Britaniji pokrenulo je spekulacije da je ova iznenadna odluka o raspuštanju grupe potez iznuđen činjenicom da se protiv grupe vodi međunarodna krivična istraga a neimenovani izvori kažu da bi identiteti članova grupe mogli ubrzo biti otkriveni.

Grupa LulzSec pojavila se u senci Anonimnih, većeg hakerskog kolektiva koji je nedavno izveo napade na kompanije HBGary i Sony. Iako se o vođstvu grupe LulzSec malo zna, veruje se da grupu čine članovi AnonOps, vođećeg ešalona Anonimnih.

Od odvajanja od Anonimnih, LulzSec je sproveo niz visokoprofilisanih hakerskih napada, uključujući i napad na Sony, servere američkog Senata, program Federalnog istražnog biroa Infraguard, veb sajtove CIA i MMF, sajtove proizvođača online video igara i druge.

U relativno kratkom vremenskom roku, LulzSec je stekao veliki broj sledbenika čiji je broj, kada je reč o Twitter profilu grupe, bezmalo dostigao broj od 300000. Ovakva popularnost verovatno je posledica neobičnog pristupa koji je grupa imala u promovisanju svojih aktivnosti.

Pored linka ka sajtu na kome je objavljeno oproštajno pismo grupe, u tweet-u koji je grupa objavila u petak nalazio se i link ka torrent sajtu Pirate Bay, gde se u trenutku objave nalazio link ka tekstualnim fajlovima koji sadrže ukradene podatake, između ostalih stotine hiljada korisničkih imena i lozinki za pristup različitim veb sajtovima, kao i podaci igrača Battlefield Heroes.

U oproštajnom pismu upućenom stotinama hiljada svojih sledbenika, grupa je istakla da je njen cilj bio “zabavljanje drugih” a motivacija za delovanje grupe bile su “sujeta, slava, priznanje”, kao i “sirovo, neprekidno, haotično uzbuđenje zbog zabave i anarhije.” Grupa je nagovestila da bi se njeni članovi mogli ponovo pojaviti ali pod drugim zastavama.

“I dok smo odgovorni za sve što Lulz (Boat) jeste, mi nismo trajno vezani za taj identitet.” U pismu se dodaje da članovi grupe žele da se vrate svojim privatnim životima i ličnim interesovanjima.

Međutim, misterioznost koja je odlikovala grupu, poslednjih dana bila je ozbiljno ugrožena. Pored hapšenja Rajana Klirija, devetnaestogodišnjeg Britanca koji je doveden u vezu sa napadima LulzSec-a, procurili su i detalji razgovora iz tajne IRC chat sobe koju su navodno koristili stariji članovi LulzSec-a, a koje je u petak objavio londonski Gardijan. Grupa je porekla veze sa uhapšenim Klirijem, i odbacila tvrdnje da beleške razgovora sadrže poverljive informacije. Ipak, ti razgovori su otkrili da članovi grupe zabrinuti zbog mogućih poledica akcija grupe protiv FBI, CIA i drugih organizacija i kompanija i da strahuju da bi mogli biti uhapšeni.

Razlozi za iznenadno povlačenje grupe koje navodi LulzSec nisu ubedljivi pa su nagađanja o stvarnim motivim prestanka aktivnosti LulzSec-a očekivana. Skretanje pažnje na akcije grupe bio je mač sa dve oštrice - LulzSec se nalazio u udarnim vestima, dobio je mnogo sledbenika na Twitter-u i van njega, ali je intrigiranje javnosti dovelo do toga da sad mnogi, uključujući i rivalske hakerske grupe nastoje da otkriju identitet članova LulzSec-a.

I dok će mnoge organizacije i kompanije širom sveta odahnuti posle ovog proglasa jer više ne moraju da strahuju da će privući pažnju LulzSec-a i postati meta njihovih napada, razloga za bezbrižnost nema mnogo. Osim korisnika koji uporno slede praksu korišćenja jedne lozinke za više različitih veb sajtova i naloga, i kompanije i organizacije treba ozbiljno da se pozabave bezbednošću svojih kompjuterskih sistema.

"LulzSec je samo jedna hakerska grupa," kaže Grejem Kluli, analitičar F-Secure. "...ovo ne znači da možete biti bezbrižni kada je reč o kompjuterskoj bezbednosti vaše kompanije."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Izveštaj kompanije za sajber bezbednost Netcraft razotkrio je sofisticiranu phishing-as-a-service (PhaaS) platformu pod nazivom „Darcula“... Dalje

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje