Kraj LulzSec-a? Hakerska grupa objavila raspuštanje posle 50 dana izazivanja haosa

Vesti, 27.06.2011, 08:43 AM

Kraj LulzSec-a? Hakerska grupa objavila raspuštanje posle 50 dana izazivanja haosa

Hakerska grupa LulzSec, koja se proslavila serijom DDoS napada i hakovanja veb sajtova kompanija i organizacija kao što su Sony, PBS, Infragard, SOCA, CIA, američki Senat, i drugih, objavila je razlaz posle 50 dana delovanja.

U poruci objavljenoj sa Twitter naloga grupe, kao i u otvorenom pismu sledbenicima na fajl-šering sajtu Pastebin.com kaže se da se grupa raspušta kako bi se njeni članovi mogli okrenuti svojim drugim interesovanjima. Međutim, prošlonedeljno hapšenje navodnog člana grupe u Velikoj Britaniji pokrenulo je spekulacije da je ova iznenadna odluka o raspuštanju grupe potez iznuđen činjenicom da se protiv grupe vodi međunarodna krivična istraga a neimenovani izvori kažu da bi identiteti članova grupe mogli ubrzo biti otkriveni.

Grupa LulzSec pojavila se u senci Anonimnih, većeg hakerskog kolektiva koji je nedavno izveo napade na kompanije HBGary i Sony. Iako se o vođstvu grupe LulzSec malo zna, veruje se da grupu čine članovi AnonOps, vođećeg ešalona Anonimnih.

Od odvajanja od Anonimnih, LulzSec je sproveo niz visokoprofilisanih hakerskih napada, uključujući i napad na Sony, servere američkog Senata, program Federalnog istražnog biroa Infraguard, veb sajtove CIA i MMF, sajtove proizvođača online video igara i druge.

U relativno kratkom vremenskom roku, LulzSec je stekao veliki broj sledbenika čiji je broj, kada je reč o Twitter profilu grupe, bezmalo dostigao broj od 300000. Ovakva popularnost verovatno je posledica neobičnog pristupa koji je grupa imala u promovisanju svojih aktivnosti.

Pored linka ka sajtu na kome je objavljeno oproštajno pismo grupe, u tweet-u koji je grupa objavila u petak nalazio se i link ka torrent sajtu Pirate Bay, gde se u trenutku objave nalazio link ka tekstualnim fajlovima koji sadrže ukradene podatake, između ostalih stotine hiljada korisničkih imena i lozinki za pristup različitim veb sajtovima, kao i podaci igrača Battlefield Heroes.

U oproštajnom pismu upućenom stotinama hiljada svojih sledbenika, grupa je istakla da je njen cilj bio “zabavljanje drugih” a motivacija za delovanje grupe bile su “sujeta, slava, priznanje”, kao i “sirovo, neprekidno, haotično uzbuđenje zbog zabave i anarhije.” Grupa je nagovestila da bi se njeni članovi mogli ponovo pojaviti ali pod drugim zastavama.

“I dok smo odgovorni za sve što Lulz (Boat) jeste, mi nismo trajno vezani za taj identitet.” U pismu se dodaje da članovi grupe žele da se vrate svojim privatnim životima i ličnim interesovanjima.

Međutim, misterioznost koja je odlikovala grupu, poslednjih dana bila je ozbiljno ugrožena. Pored hapšenja Rajana Klirija, devetnaestogodišnjeg Britanca koji je doveden u vezu sa napadima LulzSec-a, procurili su i detalji razgovora iz tajne IRC chat sobe koju su navodno koristili stariji članovi LulzSec-a, a koje je u petak objavio londonski Gardijan. Grupa je porekla veze sa uhapšenim Klirijem, i odbacila tvrdnje da beleške razgovora sadrže poverljive informacije. Ipak, ti razgovori su otkrili da članovi grupe zabrinuti zbog mogućih poledica akcija grupe protiv FBI, CIA i drugih organizacija i kompanija i da strahuju da bi mogli biti uhapšeni.

Razlozi za iznenadno povlačenje grupe koje navodi LulzSec nisu ubedljivi pa su nagađanja o stvarnim motivim prestanka aktivnosti LulzSec-a očekivana. Skretanje pažnje na akcije grupe bio je mač sa dve oštrice - LulzSec se nalazio u udarnim vestima, dobio je mnogo sledbenika na Twitter-u i van njega, ali je intrigiranje javnosti dovelo do toga da sad mnogi, uključujući i rivalske hakerske grupe nastoje da otkriju identitet članova LulzSec-a.

I dok će mnoge organizacije i kompanije širom sveta odahnuti posle ovog proglasa jer više ne moraju da strahuju da će privući pažnju LulzSec-a i postati meta njihovih napada, razloga za bezbrižnost nema mnogo. Osim korisnika koji uporno slede praksu korišćenja jedne lozinke za više različitih veb sajtova i naloga, i kompanije i organizacije treba ozbiljno da se pozabave bezbednošću svojih kompjuterskih sistema.

"LulzSec je samo jedna hakerska grupa," kaže Grejem Kluli, analitičar F-Secure. "...ovo ne znači da možete biti bezbrižni kada je reč o kompjuterskoj bezbednosti vaše kompanije."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Posle hapšenja članova grupe, stižu upozorenja da ransomware banda REvil ponovo napada

Posle hapšenja članova grupe, stižu upozorenja da ransomware banda REvil ponovo napada

Zloglasna ransomware grupa REvil ponovo se pojavila, tvrdi nekoliko istraživača bezbednosti koji prate njene napade. Grupa je po drugi put prekinula... Dalje

Mnogi veb sajtovi beleže sve što kucate pre nego što pritisnete ''Pošalji''

Mnogi veb sajtovi beleže sve što kucate pre nego što pritisnete ''Pošalji''

Kada se prijavljujete za bilten, rezervišete hotel ili se prijavljujete na sajtu, verovatno mislite da ako ste tri puta pogrešno otkucali imejl adre... Dalje

Italijanska policija sprečila napade proruskih hakera na Evroviziju

Italijanska policija sprečila napade proruskih hakera na Evroviziju

Italijanske vlasti uspele su da blokiraju pokušaje proruskih hakera da prekinu takmičenje za Pesmu Evrovizije tokom polufinala 10. maja i finala koj... Dalje

Poznati kradljivac lozinki RedLine ponovo se širi preko YouTube videa

Poznati kradljivac lozinki RedLine ponovo se širi preko YouTube videa

Istraživači Netskope Threat Labsa otkrili su novu kampanju za širenje RedLine Stealera, jeftinog alata za krađu lozinki koji se prodaje na hakersk... Dalje

Broj ransomware napada u padu zbog sankcija protiv Rusije koje otežavaju život sajber kriminalcima

Broj ransomware napada u padu zbog sankcija protiv Rusije koje otežavaju život sajber kriminalcima

Broj ransomware napada opao je poslednjih meseci jer sankcije protiv Rusije otežavaju sajber kriminalcima da organizuju napade i primaju otkupnine, o... Dalje