NSA otpušta 90% sistem administratora da bi sprečila curenje tajnih dokumenata u budućnosti

Ostale vesti, 12.08.2013, 07:13 AM

NSA otpušta 90% sistem administratora da bi sprečila curenje tajnih  dokumenata u budućnosti

General Kit Aleksander, direktor američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA), najavio je da će agencija ubuduće koristiti automatizovane kompjuterske sisteme koji će zameniti sistem administratore kako bi se broj zaposlenih koji imaju pristup tajnim informacijama sveo na minimum.

Aleksander ja na međunarodnoj konferenciji posvećenoj sajber bezbednosti koja se održava u Njujorku, najavio otpuštanje 90% sistem administratora koji će biti zamenjeni automatizovanim sistemima i kojih u ovom trenutku na platnom spisku agencije ima oko 1000 čime će se u budućnosti sprečiti curenje informacija o tajnim operacijama agencije.

General tvrdi da razlog za ovakvu odluku nije Edvard Snouden, bivši saradnik CIA, koji je neposredno pre nego što je dostavio medijima tajne dokumente NSA o operacijama Prizma i XKEYSCORE, bio zaposlen na mestu sistem administratora u NSA, već da je samo proces prelaska na automatizovane sisteme ubrzan posle odluke Snoudena da napusti agenciju, nezadovoljan njenim delovanjem i metodama.

Korišćenje tehnologije koja će automatizovati mnoge poslove koje sada obavljaju sistem administratori učiniće mreže NSA otpornijim i bezbednijim, rekao je Aleksander.

Obaveštajna agencija čije je tajne o prisluškivanju i praćenju telefonske i internet komunikacije miliona Amerikanaca ali i stranih državljana razotkrio Snouden, nezadovoljan delovanjem i metodama agencije, tokom poslednja dva meseca je zbog toga izložena lavini kritika zastupnika ljudskih prava i građanskih sloboda i zakonodavaca. Snouden koga američke vlasti traže zbog optužbi za krivična dela dobio je privremeni azil u Rusiji.

Osim ove radikalne mere čiji je cilj zaštita osetljivih informacija, biće i drugih, najavio je general Aleksander ranije. Jedna od njih je definisana novim pravilom agencije po kome će pristup određenim podacima na kompjuterskim sistemima agencije i kopiranje tajnih dokumenata sa sigrunih mreža na prenosive uređaje za skladištenje podataka zahtevati prisustvo najmanje dvoje zaposlenih.

„Mi verujemo ljudima sa informacijama. Na kraju je sve u ljudima i poverenju. A ljudi koji imaju pristup informacijama u sklopu svojih zadataka, mogu prouzrokovati ogromnu štetu ako zloupotrebe te informacije“, rekao je Aleksander koji je još jednom branio ponašanje agencije na čijem je čelu i ponovio tvrdnju da su mediji pogrešno okarakterisali delovanje agencije.

Javnost, posebno stručna javnost već je ismejala ove planove jer će se NSA otpuštanjem hiljadu zaposlenih suočiti sa njihovim gnevom, pa bi se moglo dogoditi da se iz redova onih koji su ostali bez posla pojavi sledeći Snouden.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje