NSA otpušta 90% sistem administratora da bi sprečila curenje tajnih dokumenata u budućnosti

Ostale vesti, 12.08.2013, 07:13 AM

NSA otpušta 90% sistem administratora da bi sprečila curenje tajnih  dokumenata u budućnosti

General Kit Aleksander, direktor američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA), najavio je da će agencija ubuduće koristiti automatizovane kompjuterske sisteme koji će zameniti sistem administratore kako bi se broj zaposlenih koji imaju pristup tajnim informacijama sveo na minimum.

Aleksander ja na međunarodnoj konferenciji posvećenoj sajber bezbednosti koja se održava u Njujorku, najavio otpuštanje 90% sistem administratora koji će biti zamenjeni automatizovanim sistemima i kojih u ovom trenutku na platnom spisku agencije ima oko 1000 čime će se u budućnosti sprečiti curenje informacija o tajnim operacijama agencije.

General tvrdi da razlog za ovakvu odluku nije Edvard Snouden, bivši saradnik CIA, koji je neposredno pre nego što je dostavio medijima tajne dokumente NSA o operacijama Prizma i XKEYSCORE, bio zaposlen na mestu sistem administratora u NSA, već da je samo proces prelaska na automatizovane sisteme ubrzan posle odluke Snoudena da napusti agenciju, nezadovoljan njenim delovanjem i metodama.

Korišćenje tehnologije koja će automatizovati mnoge poslove koje sada obavljaju sistem administratori učiniće mreže NSA otpornijim i bezbednijim, rekao je Aleksander.

Obaveštajna agencija čije je tajne o prisluškivanju i praćenju telefonske i internet komunikacije miliona Amerikanaca ali i stranih državljana razotkrio Snouden, nezadovoljan delovanjem i metodama agencije, tokom poslednja dva meseca je zbog toga izložena lavini kritika zastupnika ljudskih prava i građanskih sloboda i zakonodavaca. Snouden koga američke vlasti traže zbog optužbi za krivična dela dobio je privremeni azil u Rusiji.

Osim ove radikalne mere čiji je cilj zaštita osetljivih informacija, biće i drugih, najavio je general Aleksander ranije. Jedna od njih je definisana novim pravilom agencije po kome će pristup određenim podacima na kompjuterskim sistemima agencije i kopiranje tajnih dokumenata sa sigrunih mreža na prenosive uređaje za skladištenje podataka zahtevati prisustvo najmanje dvoje zaposlenih.

„Mi verujemo ljudima sa informacijama. Na kraju je sve u ljudima i poverenju. A ljudi koji imaju pristup informacijama u sklopu svojih zadataka, mogu prouzrokovati ogromnu štetu ako zloupotrebe te informacije“, rekao je Aleksander koji je još jednom branio ponašanje agencije na čijem je čelu i ponovio tvrdnju da su mediji pogrešno okarakterisali delovanje agencije.

Javnost, posebno stručna javnost već je ismejala ove planove jer će se NSA otpuštanjem hiljadu zaposlenih suočiti sa njihovim gnevom, pa bi se moglo dogoditi da se iz redova onih koji su ostali bez posla pojavi sledeći Snouden.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Po nalogu kineske vlade, Apple je uklonio Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz kineske verzije svoje prodavnice aplikacija, App Store. Kineska vlad... Dalje

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Microsoftov pretraživač Edge uvozi otvorene Chrome kartice i druge podatke iz Googleovog pretraživača bez dozvole, čak i ako je opcija koja omogu... Dalje

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google je najavio značajan korak u pravcu poboljšanja privatnosti korisnika: postepeno eliminisanje kolačića trećih strana. Ovaj potez koji je ... Dalje

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Rusiji kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (164.000 dolara) zbog ponovljenog odbijanja kompanije da podatke ruskih korisnika čuva na serveri... Dalje

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor planira da blokira virtueln... Dalje